Autor:
• Friday, July 03rd, 2015

A z 50 litrowego kega po piwie zmajstrowałem sobie taki oto kociołek zacierno-warzelny z filtratorem z oplotu. Potęga – ponad 80 butelek piwa za jednym warzeniem…

50 litrowy piwny keg z blachy kwasoodpornej. W środku jeszcze resztki angielskiego piwa.

 
 


Zawór. Rurka przyda się w przyszłości na mieszadło mechaniczne.

 
 


Góra obdzyngana fleksem. Potem oczywiście ładnie wyrównana i sfazowana.


 
 


Zawór ze stali kwasoodpornej, uszczelki miedziane.


 
 


Wężyk z oplotu – końcówki zaciśnięte blachą miedzianą.


 
 


A z drugiej strony zaciski. Oczywiście wszystko z kwasówki do żywności.


 
 


Po dłuższym namyśle poszedłem w rozwiązanie dwuwąsowe. Sprawdza się znakomicie.


 
 


Na gazie. Przykrywka od 30-litrowego gara.


 
 


Pierwsza warka nowym sprzętem.


 
 

Co dalej? W planach mam dorobienie mieszadła z płynną regulacją obrotów.

Wyślij na:
  • Facebook
  • Wykop
  • Twitter
  • MySpace
  • Google Bookmarks
  • Śledzik
  • email
Możesz śledzić komentarze do tego wpisu przy pomocy RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.

Komentowanie zamknięte.