Muszę to sobie tu szybko zapisać, bo zapomnę. Opierając się na bodaj trzech znalezionych w sieci przepisach na pizzę bez drożdży (na kruchym cieście), udało mi się coś takiego stworzyć. A że było super szybkie i nadspodziewanie smaczne, notuję przepis na zaś.
.
Składniki na porcję dla dwóch osób (pizza o średnicy około 30 cm):
– dwie szklanki mąki;
– dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
– łyżeczka soli;
– 1/3 szklanki oleju;
– 1/3 szklanki mleka;
– 1/3 szklanki wody;
– czosnek, przecier pomidorowy, pomidory, kiełbasa, szynka, żółty ser, pieczarki itp. dodatki w ilości skolko godno;
– pieprz, oregano, czy co tam kto uważa.
.
Sposób przyrządzenia:
1) Nastawić piekarnik na 230-240 stopni – niech się grzeje.
2) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą (mieszać na sucho, żeby mieć pewność, że proszek równomiernie zmieszał się z mąką).
3) Dolać olej, mleko i wodę. Wymieszać. Uzyskane ciasto nie powinno kleić się do rąk.
4) Posmarować blachę olejem i rozgnieść na niej ciasto na cienki placek.
5) Włożyć na 5 minut do piekarnika.
6) Po 5 minutach wyjąć i rozłożyć na cieście dodatki.
7) Piec jeszcze 20 minut. Podawać na gorąco.
.
Mniam, mniam.
.